Am descoperit un alt link interesant un accent de lecturare pare de DORITin paginile 6-7(dat fiind ca era format pdf si continut prea mare de copy/paste trimit acest link)
Implantul cohlear -o minune necesară-interviu cu dl. conferentiar universitar, MEDIC PRIMAR ORL,DR. Dan Cristian Gheorghe, sectia ORL a spitalului MS Curie Bucuresti.
http://www.saptamanamedicala.ro/suplime ... 2-2013.pdf
Un fragment interesant merita reprodus aici... pentru o noua scrisoare catre Ministerul Sanatatii atunci cind va fi cazul...
,,Am aflat că în Bulgaria, care are cu puţin peste o treime din populaţia României, se operează de trei ori mai multe implanturi cohleare.
În Rusia şi în China se fac licitaţii pentru mii de bucăţi. Peste tot în lume există o mare prioritate pentru găsirea copiilor hipoacuzici la vârste fragede,
deoarece toţi au de câştigat: familiile în primul rând, în care comunicarea este şi simplă şi diversă, personalitatea copiilor, care capătă aceeaşi şansă
de dezvoltare ca şi ceilalţi copii cu un auz normal, bugetul statului, pentru care costurile pentru fiecare copil asistat social pe viaţă sunt de zeci de ori
mai mari şi, dacă mă gândesc la calitatea vieţii, care pentru mulţi copii cu părinţi depăşiţi de situaţie înseamnă un centru de plasament, atunci alegerea
şi sprijinirea acestei soluţii devine o normalitate necesară în ziua de astăzi. ''
Atasez si o istorie a implantului cohlear de la origini...,,furata ''cumva de pe net
,,Istoria implantului cohlear
Daca ati vazut un dispozitiv pentru implantul cohlear, este imposibil sa nu va intrebati cum a ajuns sa fie inventat. Istoria si dezvoltarea celui mai modern instrument destinat persoanelor surde se intinde de-a lungul secolelor.
Secolul al XVIII-lea
Cam prin 1790, un cercetator numit Alessandro Volta si-a introdus niste tije metalice in urechi si le-a conectat la un circuit electric. Aceasta este prima incercare cunoscuta de utilizare a energiei electrice pentru a auzi.
Secolul al XIX-lea
Mai tarziu, in jurul anilor 1855, o alta incercare a fost facuta pentru a stimula urechea pe cale electronica. Alte experimente au utilizat electricitatea ca metoda de tratament pentru diverse afectiuni ale urechii.
Secolul XX
Anii ‘30
In plina criza economica mondiala, cercetatorii au descoperit ca a pune un curent aproape de ureche poate crea senzatii auditive. Comunitatea stiintifica, de asemenea, a aflat mai multe despre modul in care functioneaza cochlea. Un mare pas inainte a fost facut atunci cand cercetatorii au descoperit ca energia electrica poate fi transformata in sunet inainte de a ajunge la urechea interna.
Anii ‘50
Anul 1957 a adus prima stimulare a nervului acustic cu un electrod, de oamenii de stiinta Djourno si Eyries. In acest experiment, persoana al carei nerv auditiv a fost stimulat a putut auzi zgomotul de fond.
Anii ‘60
O descoperire majora a fost facuta atunci cand cercetatorii au realizat ca aceea care trebuie stimulata cu electrozi este cochlea in cazul deficientelor specifice nervului auditiv, pentru a se incerca reproducerea sunetului. In 1961, dr. William House a implantat electrozi la trei pacienti, toti constatand anumite imbunatatiri ale auzului.
Anii ‘70-’90
Tehnologia implantarii s-a perfectionat continuu in anii ‘70. Dispozitivul implantabil a devenit din ce in ce mai mic si rezistent. Din decembrie 1984, implantarea cohleara la adulti nu a mai fost considerata experimentala, obtinand aprobarea FDA. De-a lungul anilor ‘90, alte imbunatatiri au fost aduse procesoarelor sunetelor si in tehnica chirurgicala a implantarii.
In prezent
Vorbim de a cincea generatie de implanturi, a caror functionare este garantata pe viata. S-a stabilit ca sansele de recuperare a limbajului cresc semnificativ daca implantarea este facuta cat mai devreme, chiar de la cateva luni de viata. Dispozitivul a devenit extrem de subtire si rezistent la lovituri, s-au perfectionat metodele de logopedie specifice implantului cohlear.
Grosimea ultimei generatii de dispozitive cohleare este cu 40% mai subtire decat cea anterioara, ceea ce face operatia mai usoara si reduce considerabil pericolul de a strica implantul din cauza unei traume printr-o lovitura sau cazatura.
Deoarece este prevazut cu control wireless, parintii pot monitoriza si ajusta procesoarele de sunet oricand, fara a interveni in activitatea de zi cu zi a copilului.''
Partea cu wireless-ul nu stiu daca s-a implementat pina la urma dupa cum ne spunea domnul Stanciu la Buzias...
Cam atit pe azi cu ,arheologia virtuala''
cu prietenie,
Marius Ignea,
Timisoara.