Înlocuirea procesoarelor de sunet în cadrul programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile

0

Asociația noastră a solicitat la începutul acestui an informații de interes public din partea CNAS și a tuturor centrelor de implant cohlear privind procesul de înlocuire a procesoarelor de sunet în cadrul programului național finanțat de CNAS.

Momentan doar CNAS și 6 dintre unitățile spitalicești participante în program au răspuns solicitărilor noastre, respectiv Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Craiova, Grigore Alexandrescu și Marie Curie, ultimele două din capitală.

*-CJAS Cluj a primit fonduri pentru achizitionarea a 6 procesoare de sunet insa intrucat nicio oferta nu a fost selectata in cadrul procedurii de achizitie, fondurile respective au fost directionate pentru achitionarea a doua sisteme de implant cohlear

Desi bugetul alocat prin programul CNAS prevedea achizitionarea a 45 procesoare in bugetul pe 2018, in final s-au alocat fonduri pentru alocarea a 49 de procesoare.

Numarul final de procesoare achizitionate este insa mai mic, dar din pacate nu am primit datele de la Hociota si Spitalul de Iasi.

CJAS* activitatea 1 (proteze auditive implantabile) activitatea 2 (inlocuire procesoare de sunet)    suma/nr. proc. Total

(Mii Lei)

Bucuresti 6.844,88 548,03/17 7.392,91
Cluj 2.510,03 0,00/0(6)* 2.510,03
Dolj 602,70 0,00/0 602,70
Iasi 5.305,78 644,75/20 5.950,53
Mures 1.184,24 32,24/1 1.216,48
Timis 1.249,74 161,20/5 1.410,94
Total 17.697,37 1.386,22/43(49) 19.083,59

* – CNAS ne-a comunicat repartizarea fondurilor pe casele judetene de asigurari de sanatate si nu pe clinici

In situatia de mai jos, primul numar reprezinta procesoarele bugetate, cel de-al doilea cele achizitionate efectiv. Pentru spitalele de la care nu am primit informatiile solicitate, datele prezentate sunt deduse din raspunsul CNAS.

  • Bucuresti : 17(Marie Curie-2/2, Grigore Alexandrescu-1/1, Hociota 14?/14?)
  • Iasi: 20?/20?
  • Mures: 1/1
  • Timisoara: 5/1
  • Craiova: 0/0
  • Cluj: 0(6)/0

Totodata, am constatat o abordare diferita in privința prețului de achiziție a procesoarelor de sunet:

  • pret de referinta CNAS: 32.237 RON(nu este specificat daca include sau nu TVA)
  • Cluj, Tg-Mures, Gr. Alexandrescu: 29.575 RON fara TVA
  • Timisoara : 32.237 RON fara TVA

Conform datele publice de pe site-ul Min. Finantelor, niciunul dintre spitalele de mai sus nu este platitor de TVA.

Toate clinicile ne-au comunicat ca pentru prioritizarea pacienților care primesc procesoare de sunet s-au luat in calcul criteriile prevazute in ordinul CNAS, clinicile din Timisoara și Marie Curie luand in calcul si vechimea cererii.

Din informatiile primite de la membrii asociatiei, singura clinica care si-a contactat pacientii si i-a prioritizat in functie de vechimea procesoarelor este Spitalul de Recuperare Iasi.

Față de cele de mai sus, recomandarea asociatiei noastre pentru toti pacientii ce necesita schimbarea procesorului de sunet este de a depune cereri pentru inlocuirea procesorului de sunet la clinica unde a avut loc operatia de implant sau unde sunteti in evidenta/mergeti pentru reglaje.

Desi in textul de lege nu sunt prevazuti pacientii care s-au implantat fie in afara tarii sau din fonduri proprii in Romania, acestia au aceleasi drepturi ca si cei implantati prin programul national si le recomandam sa se adreseze catre cea mai apropiata clinica ORL(este un criteriu arbitrar insa faciliteaza pe viitor efectuarea reglajelor).

In fapt nicaieri in ordinul CNAS nu este mentionata necesitatea depunerii de cereri pentru inlocuirea procesoarelor, dar nici nu este interzisa sau limitata la clinica unde a avut loc operatia de implant cohlear.

Având in vedere criteriile prevazute in Ordinul CNAS 932/17.05.2018, am pregatit 3 modele de cereri pentru inlocuirea procesoarelor de sunet, dupa cum urmeaza:

  • pentru procesoarele de sunet cu o vechime mai mare de 7 ani, deteriorate fizic, pentru care producatorul nu mai asigura mentenanta, deci in cazul unei defectiuni pacientul nu va mai putea auzi. Este recomandat obtinerea unei adrese oficiale din partea distribuitorului/producatorului care sa ateste faptul ca nu se mai asigura mentenanta pentru modelul respectiv de procesor;
  • pentru procesoarele de sunet cu o vechime mai mare de 7 ani, deteriorate fizic;
  • pentru procesoarele de sunet defecte, care nu mai pot fi reparate. In acest sens este necesara prezentarea unui raport de service din partea producatorului care sa ateste acest lucru.

Descarcă cereri(format Word/docx):

cerere procesor vechi_fara mentenanta

cerere procesor vechi_deteriorat

cerere procesor defect

Suntem conștienți cu privire la neincluderea procesorului BAHA in programul de inlocuire si vom depune demersuri pentru remedierea acestei situatii.

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author

Comentariile nu sunt permise.