Programul National de Implant Cohlear

Vești bune și nu prea .. despre Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile

În data de 09 septembrie 2017, în cadrul Conventus Latin ORL din Sinaia a avut loc masa rotundă „Implantul cohlear: între nevoile pacienților și standardele europene”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Ascultă Viața ca o urmare logică a audienței de la CNAS din data de 22 august 2017 în care au fost abordate înlocuirea procesoarelor de sunet și reimplantarea cu prioritate în cazul defectării părții interne după ieșirea din garanție.

La masa rotundă au participat reprezentanți din partea CNAS, centrelor de implant cohlear și asociațiilor de pacienți.

Discuțiile au fost deosebit de productive, toți participanții fiind de acord ca înlocuirea procesoarelor de sunet este o necesitate și nu un lux, urmând ca propunerile să fie înaintate Ministerului Sănătății pentru includerea acestora în normele de aplicare a programului național de implant cohlear pentru anul următor.

Textul integral al concluziilor il puteți studia mai jos:

descarca fisier

 

MASĂ ROTUNDĂ

“IMPLANTUL COHLEAR – ÎNTRE NEVOILE PACIENȚILOR ȘI STANDARDELE EUROPENE”

09.09.2017, CONVENTUS LATIN ORL, SINAIA

 

 

Participanți:

 Dr. Oana Costan, dir. Direcția Programe Curative, CNAS

Dr. Doina Ocnaru, Direcția Programe Curative, CNAS

Conf. dr. Luminița Rădulescu, Spitalul Clinic de Recuperare Iași

Șef de lucrări dr. Sebastian Cozma, Spitalul Clinic de Recuperare Iași & Societatea Română de Audiologie și Patologia Comunicării

Conferențiar dr. Dan Gheorghe, Spitalul Marie Curie București

Dr. Iulia Vargolici, IFACF Hociota Bucuresti

Toni Bogdan, președinte Asociația persoanelor cu deficiențe de auz “Ascultă Viața!”

Cosmin-Alexandru Brașov, vicepreședinte Asociația persoanelor cu deficiențe de auz “Ascultă Viața!”

Gal Katalin, președinte Asociația Perspective pentru copiii hipoacuzici România și reprezentant Asociația Halloka

Dan si Mihaela Alexandru, Asociația Auzi, Înțelegi, Trăiești

Alice Popa, președinte Asociația Koala Reabilitare Auditiv-Verbală

Margareta Burghea, Asociația Darul Auzului

Stănișor Zaharia, Asociația Darul Auzului

 

CONCLUZII:

În urma discuțiilor purtate cu ocazia mesei rotunde, au reieșit următoarele:

  • necesitatea ralierii Programului National de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile la standardele minime din țările membre ale Uniunii Europene cu un nivel de dezvoltare economică apropiat de cel al României, respectiv înlocuirea procesoarelor de sunet la un interval de 7 ani;
  • nu se pot stabili criterii medicale pentru înlocuirea procesoarelor de sunet, motivația înlocuirii fiind dată de uzura fizică și morală a acestora, similară protezelor auditive pentru care termenul legal de înlocuire este de 5 ani;
  • în situația unui număr mai mare de beneficiari decât numărul de procesoare de sunet disponibile, criteriile de prioritizare vor fi vechimea mai mare a procesoarelor, respectiv procesoarele pentru care nu se mai asigură mentenanță/service post-garanție;
  • asigurarea unui buget corespunzător Programului Național de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile pentru achiziționarea de sisteme de implant cohlear si alte proteze auditive implantabile; pentru înlocuirea procesoarelor de sunet se va crea un buget distinct pentru a nu se crea disfuncționalități în implantarea pacienților noi din programul deja existent;
  • propuneri pentru procedura de înlocuire a procesoarelor de sunet:
    • în cadrul programului național(PNTSPAI), centrele de implant vor desfășura procedurile de achiziție pentru procesoarele de sunet cu toți cei patru producători reprezentați în România(procesoarele de sunet fiind compatibile doar cu implanturile cohleare de la același producător). Este necesar să fie prevăzut buget distinct și pret mediu de referință pentru procesoarele de sunet!
    • includerea procesoarelor de sunet pe lista dispozitivelor medicale, similar protezelor auditive. In acest caz se va mentiona decontarea costului 100%, fără contribuția pacientului.
    • achiziție centralizată de către Ministerul Sănătății
  • definirea procesorului de sunet ca fiind sistemul funcțional ce include procesorul de sunet propriu-zis, compartiment de baterii, antena și cablu sau procesor compact (în funcție de situație)
  • de înlocuirea procesoarelor de sunet vor beneficia atât pacienții implantați în cadrul programului național dar si cei care și-au achiziționat din fonduri proprii sistemele de implant sau care au fost implantați în străinătate, dar au asigurare medicala în România.
  • deși unele clinici consideră că normele actuale permit reimplantarea pacienților cărora li s-a defectat partea internă (implantul cohlear propriu-zis) după ieșirea din garanția de 10 ani dată de producător, acest punct de vedere nu este universal acceptat, nefiind menționată expres această prevedere în legislatie, astfel că este necesară includerea în normele de implementare a PNTSPAI a acestei situații;
  • întrucât condițiile de garanție și service post-garanție pentru sistemele de implant achiziționate de centrele de implant cohlear sunt guvernate de prevederile contractuale, și nu de legislația în domeniul protecției consumatorilor, asociațiile de pacienți apreciază ca fiind necesară existența unor prevederi uniforme privind termenul de garanție de 3 ani pentru procesoarele de sunet (cum unele spitale au deja) și asigurarea mentenanței pe o durată de minim 7 ani de la data activării implantului cohlear.(in prezent unii producători oferă 3 ani garanție, alții 1-2 ani, fără a exista o practică unitară la nivelul tuturor centrelor de implant cohlear);

 

Principalele modificări față de anii anteriori constau în:

  • reducerea numărului de implanturi cohleare, de la 225 la 200;
  • înlocuirea procesorului extern, după expirarea perioadei de garanţie, in cazuri bine justificate, la recomandarea medicului specialist
  • prioritate pentru cazurile de hipoacuzie bilaterală neurosenzorială severă/ profundă postmeningitică
  • posibilitatea implantării cu BAHA sau IC pentru pacientii cu surditate unilaterala chiar daca auzul pe cealalta ureche este normal sau aproape normal.
  • la natura cheltuielilor, apare pentru prima data componența sistemului de implantul cohlear (procesor intern, procesor extern)
  • apariția unei nou spital, respectiv Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Desi cazurile bine justificate sunt lasate la latitudinea medicului specialist, apreciem ca acestea cuprind în mod logic și obligatoriu:

  • procesoare externe(de sunet) la care nu se mai asigura service și accesorii de către producător. Orice defecțiune a acestora ar duce la imposibilitatea pacientului de a-și folosi implantul.
  • procesoare externe de generatie anterioara, uzate fizic si moral, a căror performanța este net inferioară ultimelor modele (din păcate este destul de interpretabil)

Mai jos sunt expuse prevederile legale in vigoare, respectiv cele in vigoare in 2016.

PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRATAMENT AL SURDITĂŢII PRIN PROTEZE AUDITIVE IMPLANTABILE (IMPLANT COHLEAR ŞI PROTEZE AUDITIVE) – 2017

ACTIVITĂŢI:

– reabilitarea auditivă prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive).

Criteriile de eligibilitate:

  1. a) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială profundă cu praguri mai mari de 90 dB, pre sau perilinguală, sub vârsta de 6 ani ( IC)
  2. b) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială severă/ profundă postmeningitică –prioritate – (IC)
  3. c) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială progresivă cu pierderea beneficiului prin metode de protezare clasice (aparate auditive) – (IC)
  4. d) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială postlinguală profundă pe frecventele înalte (>1000Hz) şi uşoară/medie pe frecvenţele joase(<1000Hz), cu discriminare vocala sub 50% – (IC)
  5. e) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială la adult severă/profundă, praguri mai mari de 70 dB, praguri mai mari de 55 dB in camp liber cu protezare, discriminare vocală sub 40% cu proteze si stimul de 65 dB HL – (IC).
  6. f) Hipoacuzie neurosenzorială asimetrică severa, profundă, inclusiv pierderea totală de auz unilaterală cu auz normal sau aproape normal contralateral–(BAHA sau alte dispozitive cu ancorare osoasă, IC).
  7. g) Hipoacuzie de transmisie sau mixtă, uni sau bilaterală care nu poate fi protezată clasic ( otite externă cronică sau recidivantă, supuraţii auriculare cronice, stenoze sau malformaţii de ureche externă/ medie – (BAHA sau alte dispozitive cu ancorare osoasă, IUM)
  8. h) Hipoacuzie neurosenzorială moderată/severă cu discriminare peste 50% (IUM)
  9. i) Hipoacuzie de transmisie sau mixtă, moderată/severă cu praguri ale conducerii osoase mai mici de 60 dB (IUM, BAHA sau alte dipozitive cu ancorare osoasă)
  10. j) Suport şi implicare familială bună. Suport psihologic adecvat.
  11. k) Aşteptări realiste din partea familiei în privinţa rezultatelor reabilitării auditiv-verbale;
  12. l) Înlocuirea procesorului extern, după expirarea perioadei de garanţie, in cazuri bine justificate, la recomandarea medicului specialist.

Tipul de implantare – uni sau bilaterală , simultană sau secvenţială – este stabilit de echipa de implant cohlear în funcţie de specificul fiecărui bolnav.

Indicatori de evaluare:

1) indicatori fizici:

  1. a) număr de implanturi cohleare: 200;
  2. b) număr de proteze auditive cu ancorare osoasă BAHA: 40;
  3. c) număr de proteze implantabile de ureche medie: 1;

2) indicatori de eficienţă:

a) cost mediu/implant cohlear: 96.385 lei;

b) cost mediu/proteză auditivă cu ancorare osoasă BAHA: 24.383 lei;

c) cost mediu/proteză implantabilă de ureche medie: 44.340 lei.

Natura cheltuielilor programului:

-cheltuieli cu materiale specifice: implanturi cohleare (procesor intern, procesor extern) , proteze auditive cu ancorare osoasă şi proteze implantabile de ureche medie.

Unităţi care derulează programul:

  1. a) Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociotă”;
  2. b) Spitalul Clinic Colţea Bucureşti;
  3. c) Spitalul Clinic Municipal Timişoara;
  4. d) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
  5. e) Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi;
  6. f) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;
  7. g) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie”;
  8. h) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

 

Cadrul legal anterior:

Programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive)

 Activităţi:

– reabilitarea auditivă prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive).

 Criteriile de eligibilitate:

– hipoacuzie neurosenzorială profundă, cu praguri sub 90 dB, bilaterală, perilinguală, sub vârsta de 6 ani (IC);

– hipoacuzie neurosenzorială acută, postmeningitică;

– hipoacuzie neurosenzorială progresivă, cu dispariţia beneficiului protezelor auditive clasice;

– hipoacuzia neurosenzorială postlinguală profundă pe frecvenţele medii-înalte (> 1500 Hz) şi uşoară-medie pe frecvenţele joase, cu discriminare vocală 10 – 50%;

– hipoacuzie neurosenzorială la adult, cu praguri (media pentru frecvenţele conversaţionale) sub 70 dB pe audiogramă, sub 55 dB în câmp liber (cu protezare), cu sub 40% discriminare vocală (cu protezare şi stimul 65 dB HL);

– hipoacuzie neurosenzorială asimetrică, severă, profundă (BAHA sau IC);

– hipoacuzie cu transmisie uni/bilaterală care nu poate fi protezată clasic; otite externe recidivante, supuraţii auriculare cronice, stenoze/malformaţii de conduct auditiv extern (BAHA sau IUM);

– hipoacuzie neurosenzorială moderată-severă şi discriminare verbală peste 50% (IUM);

– conducere osoasă mai bună de 60 dB (BAHA);

– hipoacuzia de tip mixt (IUM);

– suport psihologic şi parental foarte bun.