Acum mai bine de un an, in 15.10.2014, ministrul sănătății, dl. Bănicioiu și membrii comisiilor de sănătate din Parlament, alături de reprezentanții centrelor de implant cohlear și ai societății civile, au semnat “CARTA NAȚIONALĂ PENTRU INTRODUCEREA TESTELOR AUDITIVE PENTRU NOU-NĂSCUȚI CA STANDARD ÎN MATERNITĂȚILE DIN ROMÂNIA”.
La 18.12.2014, Ministerul Sănătății anunța că din 2015 testarea auzului la nou-născuți va deveni obligatorie în toate maternitățile din România. Dar iată că imediat se termină 2015 și cele promise au rămas la stadiul unor declarații de presă.
Oare câți copii vor trebui să fie depistați târziu, să beneficieze de asistență specializată cu mare întârziere, să rămână în lumea tăcerii, să nu poată auzi glasul mamei, doar pentru că cei responsabili nu pot, nu vor, nu le pasă?
Oare câți copii depistați și diagnosticați într-un final, trebuie să stea cu lunile, poate chiar ani pe lungi liste de așteptare pentru că Ministerul Sănătății și CNAS au stabilit o procedură mult prea birocratică pentru alocarea și repartizarea către clinicile ORL a fondurilor necesare achiziționării sistemelor de implant cohlear?
Oare câți părinți trebuie să mai cerșească din poartă în poartă, la firme, ONG-uri, prieteni, să ia credite, să își vândă bunurile, totul pentru a le dărui copiilor auzul pe care statul nu vrea, nu știe, nu poate să-l ofere?
Toți ne gândim probabil că suma necesară introducerii testării auzului la nou-născuți la toate maternitățile din România ar fi prohibitivă, că impactul asupra bugetului de stat este prea mare.
Însă nimic mai greșit decât aceasta! Așa cum însuși Ministerul Sănătății ne-a comunicat, costurile estimate sunt de 210.000 Euro pentru echipament și 750.000 Euro pentru pregătirea personalului (190 medici specialiști și 600 asistente medicale). O sumă deloc mare, considerăm noi, pentru o procedură care durează 5 minute dar care poate schimba total viața copiilor născuți surzi și a familiilor acestora.
Oare nimeni din Ministerul Sănătății, din guvern, nu este conștient că sumele de bani necesare introducerii testării auzului la nou-născuți nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție? … că acești copii, depistați și implantați la timp, se vor putea integra în învățământul de masă, în societate, vor deveni contribuabili și nu asistați social pe viață. Acești copii vor aduce un plus valoare României, vor putea deveni simboluri ale unei societăți care are grijă de cetățenii ei.
Ei nu vor să fie “handicapați”! Ei vor sa audă!
Iar voi, Ministerul Sănătății și membrii comisiilor de sănătate din Parlamentul României ați promis că îi ajutați!!!