Comunicat de presa Ziua internationala a implantului cohlear
COMUNICAT DE PRESĂ
25 februarie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IMPLANTULUI COHLEAR
Povestea celor care au avut șansa să „audă” lumea, datorită tehnologiei implantului cohlear
Sâmbătă, 25 februarie 2017, ora 10.00, Asociațiile de părinți cu copii cu implant cohlear și centrele de implant cohlear din România se întâlnesc la București pentru a sărbători „Ziua Internațională a Implantului Cohlear”, eveniment ce va avea loc la J’ai Bistrot (Calea Griviței 55).
Povestea micuților care au avut șansa să „audă” lumea și să se joace cu sunetele, datorită tehnologiei implantului cohlear va fi auzită de la părinții copiilor implantați ori chiar de la copilași. Accesul la implantul cohlear înseamnă șansa la o viață normală și independentă a copiilor!
“Inventarea implantului cohlear multicanal a fost viziunea mea pentru ajutarea oamenilor lipsiţi de auz. Nu-mi pot imagina nicio altă tehnologie care să aibă un asemenea efect profund în transformarea vieţii oamenilor. Încă sunt multe milioane de oameni de toate vârstele în întreaga lumea care ar putea beneficia de un implant cohlear. Într-un fel este un secret bine păstrat al medicinei, deşi mi-aş fi dorit să nu fie”, a declarat Graeme Clark, inventatorul urechii bionice multicanal.
Această întâlnire este menită să ofere informații despre alegerea implantului cohlear, despre operația propriu-zisă și despre activitatea de recuperare necesară post-operatoriu.
La această manifestare vor fi prezente toate asociațiile de părinți cu copii purtători de implant cohlear din România. Ele își vor manifesta poziția solidară cu privire la următoarele aspecte:
– implementarea screening-ului auditiv în maternități (deblocarea procedurii de achiziție pentru echipament, RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv, etc.);
– posibilitatea schimbării procesoarelor de sunet la fiecare 5 ani în cadrul Programului Național de IC;
– reimplantarea în cazul părții implantabile defectate ieșite din garanție.
Implantul cochlear este o minune necesară, fiind un dispozitiv biomedical, parțial implantabil, care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv cofoză (pierdere totală a auzului). În lume există peste 400.000 copii și adulți care au beneficiat de implant cochlear.
Primele implanturi cohleare au fost făcute la sfârșitul anilor 1970. Până în anul 2014, implanturile au ajutat peste 330.000 de persoane să audă pentru prima dată, număr aflat în continuă și rapidă creștere.
Albert Sivriu acum are 9 ani și este implantat bilateral. El este unul din sutele de mii de copii care se bucură de beneficiile unui implantul cohlear și care duce o viață activă și, mai ales, normală. Albert va fi și el prezent la eveniment unde va sărbători alături de ceilalți copii “Ziua Internaţională a Implantului Cohlear”.
La eveniment va fi prezent și Toni Bogdan, Președintele Asociației „Ascultă Viața”, o asociație ce reprezintă aproximativ 200 de persoane cu implant cohlear din România, în mare parte copii. Cu ocazia acestei sărbători acesta dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța majoră pe care o are screening-ul auditiv neonatal: „În România screening-ul auditiv neonatal nu se realizează. Din această cauză avem copii implantați la vârste trecute de vârsta optimă pentru implantare. Este păcat ca banii să nu fie investiți la timp și cu rezultate maxime, ci cu întârziere, creând greutăţi copiilor pentru tot restul vieţii lor. Un alt aspect extrem de important este acela că în societatea actuală statul nu susține cu nimic întreținerea implantului cohlear și a procesorului în sine, costurile pentru această soluţie implantabilă sunt considerabile, iar familiile nu își permit întreținerea lui, ajungându-se la situația în care acest implant nu poate fi folosit. De asemenea, procesorul de sunet al implantului nu se află pe listele de proteze din cadrul Casei de Sănătate, și în consecință nu este decontat de către stat.”
„În România sunt din ce în ce mai mulți copii implantați, copii cu surdități profunde și care au o nevoie uriașă de acest implant cohlear. Anii trecuți, se realizau în medie aproximativ 100 de implanturi pe an, de anul trecut numărul acestora a crescut până la o medie de 200 de implanturi. Acest lucru ne bucură foarte mult. Pe această cale, dorim să atragem însă atenția autorităților cu privire la deblocarea procesului de licitație început de Ministerul Sănătății la sfârșitul anului trecut, pentru achiziționarea de aparatură de testare a auzului la nou-născuți. Este imperios necesar să îi putem diagnostica timpuriu pe acești micuți pentru că altfel aceștia riscă să nu își poată dezvolta limbajul. Este foarte bine ca tehnologia să ajungă la cât mai mulți copii, însă foarte important este să ajungă cât se poate de devreme, ideal fiind ca implantul să se realizeze înaintea vârstei de 12 luni. Și doar cu un screening auditiv pentru nou-născuți putem realiza acest lucru”, a afirmat Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenta audiologie, Spitalul “MS Curie” Bucuresti.
Asociațiile prezente la eveniment, reprezentate de președinți sau vicepreședinți sunt următoarele:
Asociația “Ascultă Viața”, Sibiu – Reprezentanți: Toni Bogdan (Președinte), Cosmin Brasov (Vicepreședinte)
Asociația “Audiosofia”, București – Alexandru Neagu (Membru fondator și Secretar General)
Asociația “Darul sunetului”, Bucureşti – Bogdan Stanciu (Președinte)
Asociația “Lumea sunetelor”, Tg. Mureş – Marius Cheteleş (Președinte)
Asociația “Să auzim glasul mamei”, Constanţa – Luminiţa Deacu (Președinte)
Asociația “Perspective”, Braşov – Valentin Chiticaru (Vicepreședinte)
Asociația “Sonia Maria”, Bucureşti – Oana Geambaşu (Președinte)
Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la conferința de presă „informală” ce va avea loc la ora 11.30, la J’ai Bistrot.
Atât persoanele implantate, cât și părinții copiilor implantați vor povesti despre drumul parcurs de fiecare dintre aceștia de la pierderea auzului la redobândirea acestuia.
Localul va fi compartimentat în două zone: la etaj este zona adulților, barul și zona pentru conferința de presă, iar la parter se află zona dedicată celor mici, unde vor fi prezenți copiii care au fost implantați cohlear.
Programul de activități pentru copii va începe la ora 11.30, astfel încât părinții să poată participa la conferința de presă & discuții.
Divizia de Comunicare&PR
SĂNĂTATEA MEDIA GROUP
E-mail: comunicare@sanatateamediagroup.ro
Telefon: 0752231577