Atelier de formare a competenţelor de comunicare la copiii cu implant cohlear
Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi cu sprijinul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași organizează în perioada 2 – 4 octombrie un atelier informativ cu privire la formarea competențelor de comunicare la copiii cu implant cohlear. Evenimentul se adresează logopezilor, psihologilor şi cadrelor didactice implicate în procesul de reabilitare a copiilor cu o astfel de intervenţie.
Atelierul face parte din proiectul „Ascultă Viaţa” susţinut de Fundaţia Orange şi reprezintă o continuare firească la nivel regional, a activităților desfășurate deja – respectiv amenajarea cabinetului de logopedie al asociației, acreditarea și organizarea la Sibiu în luna august a cursului de specializare în reabilitarea copiilor cu implant cohlear pentru un număr de 20 de specialiști din întreaga țară.
O parte din temele ce urmează a fi discutate în cadrul atelierului vor aborda subiecte precum: formarea competențelor de comunicare la copiii cu implant cohlear, chirurgia implantului cohlear și a protezelor cu ancorare osoasă, discuţie despre cadrul legal în domeniul diagnosticării, implantării și reabilitării copiilor cu hipoacuzii grave sau profunde și propuneri pentru îmbunătățirea acestuia, dar şi alte subiecte de interes pentru participanţi.
Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.
Despre Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața”
Asociația „Ascultă viața” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere gravă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociația „Ascultă viața” are 184 de membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniu. Misiunea Asociației „Ascultă viața” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia și oferi asistență, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială ale acestora.
Contact: Cosmin – Alexandru Brasov, e-mail : brasov.cosmin@gmail.com,
asociatiaascultaviata@gmail.com, website www.ascultaviata.ro; www.hipoacuzici.ro
Despre Fundația Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-profit specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro
Despre Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
Spitalul Clinic de Recuperare Iași, prin Compartimentul de Audiologie și Vestibulogie și Compartimentul de Implant Cohlear al Clinicii ORL, este o instituția medicală care are printre priorități patologia otologică, în special diagnosticul și tratamentul hipoacuziilor. Prin specialiștii care își defășoară activitatea în spital, instituția participă la două programe naționale: programul national de screening al hipoacuziei la nou-născuți și programul național de reabilitare auditivă prin proteze implantabile: BAHA și implant cohlear. Este centrul in care s-au realizat atât prima intervenție de implantare cohleară din România, cât și numeroase cursuri de formare profesională în otologie și audiologie.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.scr.ro