RAPORT MEDICAL DESPRE AUZ

0

REZUMAT EXECUTIV

© World Health Organization (Organizația Mondială a Sănătății), 2020.

Raportul mondial privind auzul prevede o lume în care nicio persoană nu suferă de pierderea auzului din cauze care pot fi prevenite, iar cei cu pierdere a auzului își pot atinge întregul potențial prin reabilitare, educație și susținere.

WHO estimează că până în 2050 aproape 2,5 miliarde de oameni vor trăi cu un anumit grad de deficiențe ale auzului, dintre care cel puțin 700 de milioane vor avea nevoie de servicii de reabilitare.

Neacționarea va fi costisitoare în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea celor afectați, precum și pierderile financiare rezultate din excluderea acestora de la comunicare, educație și angajare.

Mai ales când lumea se confruntă cu devastările cauzate de Pandemia COVID-19, investirea eforturilor și a resurselor pentru prevenirea și adresarea pierderii auzului este justificată din mai multe motive:

  • Multe cazuri de pierdere a auzului pot fi prevenite prin măsuri eficiente și disponibile. Cu peste 1 miliard de tineri expuși riscului evitabil de pierdere a auzului și aproximativ 200 de milioane care suferă de infecții cronice ale urechii care pot fi prevenite sau tratabile, acest lucru oferă un motiv pentru acțiuni urgente.
  • Soluțiile tehnologice și clinice inovatoare, eficiente din punct de vedere al costurilor, pot îmbunătăți viața majorității persoanelor hipoacuzice. Milioane beneficiază deja de pe urma acestor evoluții. Combinarea capacității tehnologiei cu strategii solide de sănătate publică poate asigura ca aceste beneficii ajung la toată lumea, în special la cei din zonele defavorizate și izolate ale lumii.
  • Blocările precipitate de COVID-19 au evidențiat importanța auzului și nevoia de îngrijire a urechii și a auzului. Când suntem lipsiți de contact vizual și social, simțul auzului ne permite să rămânem conectați.
  • La rata actuală de prevalare, aproape 1 trilion de dolari se pierd anual din cauza neadresării pierderii auzului. Dacă nu se iau măsurile necesare, această cifră va continua să crească în următoarele decenii. În același timp, investițiile în îngrijirea urechii și a auzului s-au dovedit a fi rentabile, iar guvernele se pot aștepta la un profit de aproape 16 dolari pentru fiecare dolar investit.

Această fază din istoria lumii, cu toate guvernele și agențiile globale concentrate pe sănătatea publică și consolidarea sistemelor de sănătate, prezintă o oportunitate unică de a integra îngrijirea urechii și a auzului în sistemele de sănătate. Integrarea în acest moment va aduce beneficii milioanelor de oameni care sunt în pericol de a-și pierde auzul sau care trăiesc cu pierderea acestuia, va aduce câștiguri financiare țărilor și va promova viziunea globală a asigurării sănătății universale.

Acest prim raport mondial privind auzul elaborează aceste puncte și prezintă un apel imperativ la acțiune. Acesta rezumă starea actuală și amploarea problemelor urechii și de auz, factorii cauzali și preventivi ai pierderii auzului și soluții clinice și de sănătate publică rentabile. Raportul recunoaște provocările implementării, împărtășește potențiale soluții și oferă direcții cu privire la calea de urmat prin integrare în acoperirea universală a sănătății. Raportul este structurat în patru secțiuni cu trei anexe care oferă calitatea dovezilor și detaliază atât indicatorii, cât și eficiența costurilor intervențiilor de îngrijire a urechii și a auzului.


SECȚIUNEA 1

IMPORTANȚA AUZULUI PE PARCURSUL VIEȚII

Simțul auzului este un aspect cheie al funcționării în toate etapele vieții; iar pierderea acestuia, dacă nu este gestionată în mod corespunzător, afectează societatea în ansamblu.

Fiecare individ are o traiectorie auditivă unică, care este modelată de caracteristicile genetice și influențată de factori biologici, comportamentali și de mediu, experimentați pe parcursul vieții. Capacitatea auzului rezultă din interacțiunea dintre influențele negative (cauzative) și pozitive (de protecție). Factorii cauzali care influențează capacitatea de auz variază de la evenimente adverse legate de naștere și infecții ale urechii, până la infecții virale, expunerea la zgomot, medicamente cu grad ridicat de toxicicitate și alegeri ale stilului de viață.

Multe dintre acestea pot fi prevenite de-a lungul vieții, respectând o bună igienă a urechii, evitând sunetele puternice și adoptând un stil de viață sănătos.

În prezent, în jur de 430 de milioane de oameni la nivel global au nevoie de servicii de reabilitare pentru pierderea auzului.

Când sunt măsurate audiometric, pragurile de auz mai mari de 20 dB denotă pierderea auzului clinic. Pierderea auzului afectează în prezent peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume, dintre care 430 de milioane au niveluri moderate sau mai ridicate de pierdere a auzului și este mai probabil să fie afectați negativ dacă afecțiunea nu este adresată în timp util. Această măsură epidemiologică exclude pierderea unilaterală și ușoară a auzului, care reprezintă, de asemenea, provocări semnificative și necesită îngrijire în funcție de nivelul de dificultate experimentat. În loc să fie determinat doar de severitate, impactul pierderii auzului este măsurat în mare măsură prin eficacitatea intervențiilor clinice sau de reabilitare adoptate și măsura în care mediul răspunde la nevoile celor cu pierdere a auzului. Pierderea auzului, dacă nu este adresată, poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții: comunicarea, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, înțelegerea, educația, locul de muncă, sănătate mentală și relațiile interpersonale.


SECȚIUNEA 2

SOLUȚII PE PARCURSUL VIEȚII: PROBLEMELE DE AUZ POT FI GESTIONATE

Intervențiile eficiente și în timp util pot aduce beneficii tuturor celor care riscă sau care trăiesc cu pierderea auzului.

Pierderea auzului poate fi prevenită pe tot parcursul vieții prin intervenții eficiente de sănătate publică. La copii, aproape 60% din cazurile de pierdere al auzului se datorează unor cauze care pot fi prevenite prin măsuri precum imunizarea, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale, dar și screening-ul și vindecarea din timp a otitei medii. La adulți, legislația privind controlul zgomotului și supravegherea nivelurilor de toxicitate pot ajuta la menținerea traiectoriilor auditive și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

Identificarea este primul pas în gestionarea pierderii auzului și ale afecțiunilor asociate urechii. Screeningul clinic în etape strategice ale vieții asigură că aceste condiții pot fi identificate în cel mai devreme stadiu posibil. Progresele tehnologice recente, inclusiv instrumente precise și ușor de utilizat, pot identifica afecțiunile urechii și pierderea auzului la orice vârstă, în cadre clinice sau comunitare și cu pregătire și resurse limitate. Screening-ul poate avea loc chiar și în situații dificile, cum ar fi cele întâlnite în timpul pandemii de COVID19.

Pierderea auzului poate fi adresată prin screening-uri sistemice pentru a identifica pierderi timpuri de auz în rândul: nou-născuților și sugarilor, copiilor preșcolari și școlari, persoanele expuse la zgomot sau substanțe chimice la locul de muncă, persoane care primesc medicamente cu grad ridicat de toxicitate, vârstnicilor.

Odată diagnosticată, intervenția din timp este cheia rezultatelor de succes. Tratamentul medical și chirurgical poate vindeca majoritatea afecțiunii urechii, inversând potențial pierderea auzului. Cu toate acestea, acolo unde pierderea auzului este ireversibilă, reabilitarea poate asigura că cei afectați și societatea, în general, evită consecințele negative. În ultimele decenii s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens, iar o serie de opțiuni eficiente sunt acum disponibile pentru a răspunde nevoilor și preferințelor persoanelor cu deficiențe de auz.

Tehnologia auditivă, cum ar fi protezele auditive și implanturile cohleare, sunt eficiente și rentabile și pot aduce beneficii atât copiilor, cât și adulților. Cu toate acestea, este esențial ca utilizarea lor să fie însoțită de servicii de sprijin adecvate și terapie de reabilitare pentru a asigura rezultatele dorite și ca orice decizie referitoare la tratament și reabilitare să urmeze o abordare centrată pe persoană și să implice familia sau îngrijitorii individului. Utilizarea limbajului semnelor și a altor mijloace de substituție senzorială (cum ar fi citirea vorbirii) sunt, de asemenea, opțiuni valoroase pentru mulți hipoacuzici; tehnologia și serviciile de asistență auditivă (cum ar fi captarea și interpretarea limbajului semnelor) pot îmbunătăți și mai mult accesul la comunicare și educație pentru cei cu deficiențe de auz.

Îngrijirea din timp și adecvată poate asigura ca persoanele cu afecțiuni ale urechii sau cu deficiențe de auz să aibe șansa de a-și realiza potențialul.

  • medicamente și intervenții chirurgicale;
  • proteze auditive și implanturi;
  • terapie de reabilitare;
  • accesul la limbajul semnelor;
  • tehnologie de asistență auditivă;
  • servicii de subtitrare.

SECȚIA 3

PROVOCĂRI ALE URECHII ȘI ÎNGRIJIREA AUZULUI

Există o serie de provocări în domeniul îngrijirii urechii și al auzului, dar acestea pot fi gestionate. Sănătatea este o investiție și costul de a nu interveni este unul pe care nu ni-l putem permite.

Tendințele demografice și ale populației reflectă prevalarea ridicată și în creștere a pierderii auzului la nivel global pe parcursul vieții. Numărul persoanelor cu deficiențe de auz poate crește de peste 1,5 ori în următoarele trei decenii, cu peste 700 de milioane probabil să experimenteze un nivel moderat sau mai mare de pierdere a auzului. Dacă nu se iau măsuri, acest rezultat va duce aproape sigur la o creștere proporțională a costurilor asociate.

Lipsa informațiilor exacte și mentalitățile stigmatizante în jurul afecțiunilor urechii și pierderii auzului limitează adesea oamenii să acceseze îngrijirea pentru aceste afecțiuni. Chiar și în rândul furnizorilor de asistență medicală, cunoștințele relevante pentru prevenirea, identificarea precoce și gestionarea pierderii auzului și ale afecțiunii urechii lipsesc în mod obișnuit, împiedicând astfel capacitatea acestora de a oferi îngrijirea necesară.

În majoritatea țărilor, îngrijirea urechii și a auzului nu este integrată în sistemul național de sănătate, iar accesul la îngrijiri la diferite niveluri de furnizare a serviciilor (comunitar, primar, secundar și terțiar) se poate dovedi o provocare pentru cei cu afecțiuni ale urechii și pierderea auzului. În plus, accesul la îngrijirea urechii și a auzului este slab măsurat și documentat, iar indicatorii relevanți lipsesc adesea în sistemul informațional de sănătate.

Poate cel mai evident decalaj în capacitatea sistemului de sănătate vizează resursele umane.

Dintre țările cu venituri mici, de exemplu, aproximativ 78% au mai puțin de un specialist ORL la un milion de locuitori; 93% au mai puțin de un audiolog la un milion; doar 17% au unul sau mai mulți logopezi la un milion; iar 50% au unul sau mai mulți profesori pentru hipoacuzici la un milion. Chiar și în țările cu proporții relativ mari de profesioniști în domeniul îngrijirii urechii și a auzului, distribuția neechitabilă și alți factori pot limita accesul la acestea. Acest lucru nu numai presupune provocări pentru persoanele care au nevoie de îngrijire, ci și solicitări nerezonabile cadrelor care oferă aceste servicii.

Aceștia, printre alți factori legați de reglementare, prețuri și stigmatizare, reflectă decalajul substanțial în utilizarea aparatelor auditive: dintre cei care ar putea beneficia de un aparat auditiv, doar 17% folosesc efectiv unul. Decalajul este constant ridicat în toate părțile lumii, variind de la 77% la 83% în regiunile WHO și de la 74% la 90% la nivelul veniturilor.

Astfel de provocări pot fi depășite printr-un proces strategic de planificare și prioritizare condus de guvern.


SECȚIUNEA 4

PROIECTAREA CĂII DE URMAT: UN CADRU AL SĂNĂTĂȚII URECHII ȘI AUZULUI

Asistența integrată a urechii și a auzului orientată spre beneficiul oamenilor, implementată printr-un sistem de sănătate consolidat, poate depăși provocările cu care se confruntă.

Îngrijirea urechii și a auzului este o componentă integrală a acoperirii sănătății universale. Obiectivul 3 al Obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030 cere ca toți oamenii, inclusiv cei cu pierderi de auz și afecțiuni ale urechii, să aibă acces la servicii de înaltă calitate fără a se confrunta cu dificultăți financiare. Acest lucru poate fi realizat printr-o abordare integrată, orientată spre oameni, de îngrijire a urechii și a auzului (IPC-EHC), cu servicii de îngrijire a urechii și a auzului incluse în planurile naționale de sănătate și furnizate printr-un sistem de sănătate puternic pentru a se asigura că cei afectați au acces echitabil la un program continuu de îngrijire pe parcursul vieții.

Intervențiile esențiale de sănătate publică pentru furnizarea de servicii de îngrijire ale urechii și  auzului pe parcursul vieții sunt rezumate în acronimul „HEARING” (AUZUL):  Screening și intervenție auditivă; Prevenirea și gestionarea afecțiunilor urechii; Accesul la tehnologii; Servicii de reabilitare; Comunicare îmbunătățită; Reducerea zgomotului; și o mai mare implicare a comunității. Primele patru puncte pot fi integrate și furnizate prin sisteme de sănătate consolidate.

Fiecare țară ar trebui să determine care intervenții se potrivesc cel mai bine nevoilor lor prin desfășurarea unui exercițiu consultativ de prioritizare bazat pe dovezi. Implementarea folosind abordarea IPC-EHC necesită acțiuni la toate nivelurile sistemului de sănătate prin:

  • îndrumarea și planificarea politicilor cu o abordare colaborativă, inclusiv stabilirea de obiective realiste și limitate temporal;
  • finanțare durabilă și protecție a sănătății pentru a se asigura că oamenii au acces la  servicii de îngrijire a urechii și a auzului de calitate fără vulnerabilizare financiară.
  • dezvoltarea capacității forței de muncă, realizată prin extinderea programelor de educație pentru forța de muncă relevantă pentru îngrijirea urechii și a auzului; împărțirea sarcinilor cu cadrele de îngrijire a urechii și auditive și instruirea acestora;
  • informații și date privind sănătatea care ajută la determinarea nevoilor și priorităților populației; să identifice lacunele și să urmărească progresul către obiectivele stabilite;
  • acces echitabil la tehnologii auditive de înaltă calitate, care ar putea fi promovat prin includerea lor în listele guvernelor de dispozitive esențiale;
  • acces la echipamente de diagnosticare și chirurgicale sigure și de înaltă calitate, precum și la medicamente necesare pentru îngrijirea urechii și a auzului; și
  • cercetare relevantă și orientată spre impact care sprijină implementarea IPC-EHC.

Implementarea acestor intervenții de sănătate publică prin sistemul de sănătate va aduce beneficii nu numai pentru viața celor afectați și a familiilor acestora, ci va aduce și beneficii economice semnificative și câștiguri de productivitate. Se estimează că extinderea îngrijirii urechii și a auzului în următorii 10 ani, prin integrarea intervențiilor primelor patru puncte amintite anterior în sistemele de sănătate, va necesita doar o investiție suplimentară anuală pe cap de locuitor de 1,33 USD. Câștigul de sănătate rezultat pe parcursul a 10 ani va evita aproape 130 de milioane de DALY (ani de viață de dizabilitate ajustată) și va genera un profit de aproape 16 USD pentru fiecare dolar investit în îngrijirea urechii și a auzului.

TARGETE PENTRU CREȘTEREA ÎNGRIJIRII URECHII ȘI AUZULUI PÂNĂ ÎN 2030

Pentru a stimula acțiunea globală pentru îngrijirea urechii și a auzului, WHO a identificat indicatori și a stabilit obiective ambițioase, dar realiste, care urmăresc să atingă:

  • o creștere relativă de 20% a acoperirii efective a serviciilor de screening pentru auzul nou-născutului;
  • o creștere relativă de 20% a acoperirii efective a adulților cu deficiență de auz care utilizează tehnologie auditivă (de exemplu, aparate auditive și implanturi);
  • o reducerea relativă de 20% a prevalării afecțiunilor cronice ale urechii și pierderea auzului neadresată în rândul copiilor de vârstă școlară și cuprinsă între 5 și 9 ani.

RECOMANDARE: ÎNGRIJIREA URECHII ȘI A AUZULUI ACCESIBILĂ PENTRU TOȚI

Asistența integrată a urechii și a auzului orientată spre oameni trebuie să fie disponibilă și accesibilă tuturor, acolo unde și atunci când este nevoie, fără a provoca dificultăți financiare.

Intervențiile de îngrijire a urechii și a auzului ar trebui integrate sistematic în planurile naționale de îngrijire a sănătății, luând în considerare nevoile și prioritățile fiecărei țări.

Toate părțile interesate din domeniul sănătății publice ar trebui să întreprindă următoarele acțiuni:

MINISTERELE SĂNĂTĂȚII

1. Includerea îngrijirii urechii și a auzului orientată spre oameni în acoperirea medicală universală.

2. Consolidarea sistemelor de sănătate pentru a furniza IPC-EHC la toate nivelurile de îngrijire.

3. Efectuarea campaniilor de conștientizare care abordează atitudinile și stigmatizarea față de afecțiunile urechii și pierderea auzului.

4. Determinarea țintelor, monitorizarea tendințelor naționale și evaluarea progresului.

5. Promovarea cercetării de înaltă calitate în domeniul sănătății publice privind îngrijirea urechii și a auzului.

ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE ȘI NONGUVERNAMENTALE

  1. Alinierea la obiectivele globale ale WHO pentru îngrijirea urechii și auzului și sprijinirea monitorizării acestora.
  2. Luarea măsurilor pentru a îmbunătăți cunoștințele, atitudinea și practicile cu respect față de îngrijirea urechii și a auzului.
  3. Stimularea generării și diseminării cunoștințelor privind îngrijirea urechii și a auzului.
  4. Participarea activă la acțiuni globale pentru îngrijirea urechii și a auzului.

PĂRȚI INTERESATE DE ÎNGRIJIREA URECHII ȘI A AUZULUI, INCLUSIV GRUPURI PROFESIONALE, SOCIETATEA CIVILĂ ȘI ENTITĂȚI DIN SECTORUL PRIVAT

  1. Susținerea guvernelor naționale și WHO în furnizarea și monitorizarea îngrijirii urechii și a auzului
  2. Contribuirea la generarea de cunoștințe privind aspecte legate de sănătatea publică ale afecțiunii urechii și pierderii auzului.
  3. Colaborarea pentru a vă asigura că toate părțile interesate pot contribui și au o viziune comună despre îngrijirea urechii și a auzului.
  4. Evidențierea importanței, nevoii și mijloacelor pentru îngrijirea urechii și a auzului și susținerea prioritizării acesteia.

  • Numărul de persoane care trăiesc cu pierderi de auz neadresate și afecțiuni ale urechii este inacceptabil.
  • Acționarea în timp util poate preveni și gestiona pierderea auzului pe parcursul vieții.

Investițiile în intervenții rentabile vor aduce beneficii persoanelor cu deficiențe de auz și vor aduce câștiguri financiare societății.

Țările trebuie să acționeze pentru a integra îngrijirea urechii și a auzului în interiorul planurilor naționale de sănătate pentru acoperirea sănătății universale.

Sursa articolului: https://www.gpodhh.org/world-report-on-hearing, unde se poate citi raportul în întregime, dar și rezumatul original, în limba engleză.

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author

Comentariile nu sunt permise.