AUDIENȚĂ LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI CNAS

1

Azi, 21.03.2018, presedintele Asociației ”Ascultă Viața!”, dl. Toni Bogdan a fost primit în audiență de ministrul Sănătății, dna Sorina Pintea și ulterior de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dl. Răzvan Teohari Vulcănescu.

Printre aspectele abordate s-au numarat:

  • modificarea Programului National de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile în sensul înlocuirii procesoarelor de sunet(implant cohlear și BAHA) și reimplantarea cu celeritate în cazul defectării părții interne după ieșirea din garanție
  • deblocarea Programului national de screening auditiv la nou-născuți, prin finalizarea procedurilor de achiziție a echipamentului de screening, in conditiile in care procedura de licitație și semnarea acordului-cadru au avut loc în martie 2017
  • efectuarea de demersuri pe langa Ministerul Finantelor pentru formularea unui punct de vedere față de propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei privind TVA, care dacă va fi adoptată în forma actuală, ar duce la aplicarea cotei standard de TVA protezelor auditive și implanturilor cohleare în locul cotei reduse cum este in prezent.

In sustinerea aspectelor de mai sus, au fost depuse 3 memorii punctuale, fiind expuse problemele existente în sistemul de sănătate publică în ceea ce priveste depistarea și diagnosticarea timpurie a deficiențelor de auz, derularea programului national de implant cohlear, deficientele acestuia în raport cu necesitățile pacienților și impactul asupra reabilitării copiilor purtători de implant cohlear.

Atât din partea ministrului sănătății cât și a președintelui CNAS am întâlnit o deschidere deosebită, care sperăm să se materializeze în adoptarea propunerilor noastre.

Totodată, am fost asigurați că vom fi consultați cu privire la proiectul de modificare a normelor de aplicare a Programului National de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile, pentru comunicarea eventualelor obiecții sau propuneri.

 

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author