Pasi mici spre normalitate

0

Urmare a demersului efectuat de asociația noastră, CNAS ne-a comunicat situația potențialilor beneficiari ai programului de înlocuire a procesoarelor de sunet, precum și a fondurilor alocate în 2018, distribuția acestora pe centrele de implant si propunerile de alocare bugetara pentru 2019.

În cazul mun. București, datele sunt centralizate la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a mun. București, de la care am solicitat deja situația distinctă pe centrele de implant.

Remarcăm faptul că numărul real de potențiali beneficiari ai înlocuirii procesoarelor de sunet este de peste 400 de pacienți, iar datele comunicate de CNAS privesc doar pacienții implantați prin programul național începând cu 2008, de când coordonează acest program.

De asemenea, în datele comunicate de CNAS nu sunt luați în calcul pacienții operați în țară care și-au chiziționat implantul cohlear din fonduri proprii, precum și pacienții operați în străinătate.

Deși bugetul propus pentru 2019 este unul care ne dă speranțe, fiind echivalentul a 100 de procesoare la prețul de referință, trebuie remarcat că este doar o propunere iar dezideratul nostru este de a avea procesoarele înlocuite la 7 ani, iar în condițiile actuale sunt pacienți ale căror procesoare au peste 10 ani vechime, procesoare cărora fie nu li se mai asigură service fie costurile de reparații sunt prohibitive.

Totuși, putem remarca că deși CNAS a propus majorarea alocării bugetare pentru înlocuirea procesoarelor de sunet, acest lucru nu a afectat suma propusă pentru achiziționarea de sisteme de implant, care este similară cu cea din 2018.

Asociația Ascultă Viața deja a solicitat tuturor centrelor de implant situația tuturor pacienților cu procesoare mai vechi de 7 ani, inclusiv repartiția acestora în funcție de producători, criteriile de prioritizare a pacieților, și vom depune toate eforturile necesare pentru a asigura o derulare cât mai bună a programului național de implant cohlear și ca toți pacienții cu implant cohlear să beneficieze de aceleași drepturi indiferent de tipul implantului si centrul unde au fost operați.

Raspuns CNAS 64 _544

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author

Comentariile nu sunt permise.