Peste 1.000 de copii și tineri cu nevoi speciale vor beneficia de terapii alternative prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor – 2015

0

COMUNICAT DE PRESĂ

 Peste 1.000 de copii și tineri cu nevoi speciale vor beneficia de terapii alternative prin

Programul MOL pentru sănătatea copiilor – 2015

 

 

  • MOL România a anunțat câștigătorii celei de-a șaptea ediții a programului MOL pentru sănătatea copiilor, printre aceștia numărându-se ONG-uri care sprijină peste 1.000 de copii cu nevoi speciale.
  • MOL România va oferi finanțare totală în valoare de 313.500 de lei pentru 19 proiecte care vor asigura terapii alternative pentru copii și adolescenți cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave.
  • În edițiile precedente, MOL România a susţinut cu peste 1.760.000 de lei 109 de proiecte care au ajutat 8.000 de copii

 

11 decembrie 2015, CLUJ-NAPOCA – MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat organizațiile non-profit care vor beneficia de finanțare în cadrul celei de-a șaptea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele organizațiilor desemnate câștigătoare vor fi folosite pentru sprijinirea, prin terapii alternative, a peste 1.000 de copii cu deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.

 

„În cele șapte ediții ale Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor au fost înscrise peste 700 de proiecte, majoritatea având ca obiect reintegrarea psiho-socială a copiilor cu dizabilități. De asemenea, am remarcat în edițiile mai recente că unele dintre propuneri au ca scop pre-profesionalizarea. Ne bucurăm că primim proiecte de calitate pe care le putem susține și care arată efortul comunităților și al ONG-urilor pentru a facilita accesul a cât mai multor copii și adolescenți cu probleme grave de sănătate la educație, inclusiv la cunoștințele care în viitor pot asigura și îndeplinirea criteriilor de ocupare a unui loc de muncă. Dorim să susținem în continuare acest program prin care sprijinim soluţionarea unor probleme, alături de specialiști și de familiile celor afectați”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.

 

În cadrul ediției a 7-a a programului, organizațiile non-profit și asociațiile care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave, au depus 87 de proiecte. Dintre acestea, în urma unui proces de evaluare și jurizare, au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 19 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2015 – august 2016.

Fondurile alocate de MOL România pentru această ediție a Programului sunt de 313.500 lei. Dintre cele 19 ONG-uri câștigătoare, 7 vor obține finanțare pentru prima dată în timp ce altele 12 s-au mai numărat printre beneficiari în ediții anterioare ale acestui Program.

 

Organizațiile selectate provin din București și din județele Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Sibiu și Timiș. Proiectele câștigătoare vizează explorarea și aplicarea de terapie prin artă, meloterapie, ludo-terapie, terapie prin dans, hidroterapie, stimulare senzorială, drama terapie, biblioterapie, „legacy making”, atelierele de teatru, terapia asistată de animale, terapie experiențială, terapii combinate, respectiv reabilitarea psiho-socială și dezvoltarea unor competențe.

 

“Diversitatea proiectelor și, implicit, a terapiilor alese pentru finanțare prin acest program arată larga viziune a juriului în selectarea proiectelor. Pregătirea specialiștilor și experiența dobândită în decursul celor șase ediții anterioare ale programului asigură evaluarea complexă ale fiecărui proiect înscris. De asemenea, rezultatele obținute precum și prezentarea acestora către publicul larg odată cu lansarea noii ediții, asigură o bună comunicare între organizațiile din domeniu, specialiști, organizatorul programului și finanțator, în beneficiul copiilor cu dizabilități și familiilor care caută soluții de durată pentru acești copii”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

 

Despre Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor

 

Programul MOL – Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizaţiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave

 

Proiectele eligibile sunt programe de terapie emoţională: terapii de grup, terapii prin trăiri personale pozitive, prin experienţe şi acumulări personale, proiecte de terapie prin artă: instrumente vizuale, muzică, activităţi de auto-exprimare creativă, individuală şi de grup.

 

În cele șase ediții precedente, MOL România a sponsorizat 109 proiecte cu aproape 1,76 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 8.000 de copii și tineri.

 

Concursul de proiecte pentru cea de-a șaptea ediție a fost lansat la 1 octombrie, iar termenul de trimitere a dosarelor de proiecte a fost 30 octombrie 2015. Fiecare organizație a putut să beneficieze de o sumă de maximum 20.000 lei sub formă de prefinanţare, iar fondurile totale disponibile au fost de 313.500 lei.

 

Juriul ediției 2015 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară, Roxana Morun, realizator, TVR Timișoara, Gyöngyi Tar, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, Csilla Balgoh, profesor logoped, Asociația Hip-Tep din Aiud, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor 2015.

 

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o echipă dinamică de 27.000 de angajaţi în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări, din care aproximativ 200 în România.

 

 

Despre Fundaţia pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

CSR & Social Media Coordonator

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

András Imre

Director Executiv

Fundația pentru Comunitate

m: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro

 

 

Despre proiectele finanțate

 

Asociația Little People va concepe un kit de internare pentru copii cu afecțiuni oncologice. Instrumentele unice, precum păpușa terapeutică, cartea de activități și instrumentele medicale integrate în jocul cu tematică medicală va permite copiilor bolnavi de cancer familiarizarea într-o manieră interactivă cu mediul de spital, cunoașterea și înțelegerea procedurilor medicale, adaptarea la contextul de boală și găsirea unor mecanisme prin care să realizeze un management eficient al propriilor emoții.

 

Scopul principal al proiectului conceput de Asociația Help este dotarea unui cabinet multisenzorial cu instrumentele de bază, iar prin activitățile derulate în cadrul acestuia se va contribui la dezvoltarea funcțiilor senzoriale, motrice și cognitiv-emoționale ale copiilor participanți în proiect.

 

Asociația Tandem va oferi cursuri speciale de dans pentru copii nevăzători de la Şcoala de Deficienţi de Vedere Austrului din Bucureşti, creând un cadru metodologic de lucru cu persoane nevăzătoare și formând instructori de dans care să poată lucra în paralel şi împreună cu şcolile de nevăzători pentru a preda noţiuni de dans şi conştientizare corporală tinerilor cu deficienţe de vedere.

 

Proiectul Asociației Clubul Sportiv Timișoara va contribui la reabilitarea psihosocială și emoțională a unor copii preșcolari cu afecțiuni neuropsihiatrice. Echipa multidisciplinară implicată în proiect a dezvoltat un program complex de intervenție timpurie, ce vizează dezvoltarea unor noi strategii de coping și creșterea factorilor de reziliență la copiii și familiile acestora.

 

Asociația persoanelor cu deficiențe de auz “Ascultă Viața!” și-a propus ajutarea copiilor cu deficiențe de auz şi cu deficienţe senzoriale multiple să-şi dezvolte abilități de viață independentă, psihomotrice, de relaționare și comunicare, dar și de sensibilizare cu privire la obiectele caracteristice domeniului artistic rezultate din activitatea de olărit.

 

Scopul proiectului oferit de Asociația Corabia Prieteniei este să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu tulburări de dezvoltare a limbajului. Prin joc, desen, pictură, modelaj şi dramaterapie, copiii vor descoperi noi resurse, vor avea posibilitatea să se exprime şi să se facă văzuți.

 

Fundaţia „Salvator” îşi propune prin proiectul „Bucuria Călăriei” activităţi de stimulare multisenzorială prin terapia ecvestră, urmărind recuperarea şi dezvoltarea personală armonioasă a copiilor cu dizabilităţi, facilitând formarea autonomiei personale şi integrarea şcolară şi socială.

 

Proiectul conceput de Fundaţia Creştină Elim vizează reabilitarea psiho-socială şi motorie a unor copii cu afecţiuni neuromotorii şi cu tulburări de comportament prin amenajarea unei camere multisenzoriale și prin derularea unor activități terapeutice în cadrul acesteia.

 

Fundația Inimă de Copil va oferi posibilitatea pentru copii cu dizabilități din județele Galați, Brăila și Tulcea să beneficieze săptămânal, pe lângă terapiile de reabilitare și recuperare pe care le oferă deja centrul, și de terapie emoțională prin stimulare polisenzorială în vederea schimbării stării emoționale.

 

Asociația Autism Transilvania va oferi ședințe de interacțiune prin muzică unor copii cu autism, contribuind la dezvoltarea autonomiei personale, a comunicării, al limbajului, a abilităţilor de socializare și de exprimare emoțională, concomitent cu diminuarea comportamentelor inadecvate şi a stereotipiilor.

 

Programul Asociației Bóbita vizează copii cu boli cronice, oferind suport prin joc dramatic, dans, jocuri experiențiale, terapie prin artă, contribuind la redobândirea echilibrului psihic și fizic ale acestor copii.

Fundația Hospice Emanuel din Oradea oferă intervenţii psihosociale terapeutice în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalicesc şi asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital și după întoarcerea acasă.

 

Asociaţia Audiosofia se adresează prin acest proiect copiilor hipoacuzici (purtători de implant cohlear sau de aparate auditive convenţionale) printr-un program de terapie prin joc şi dramaterapie. În luna mai 2016 în Bucureşti, 30 de copiii participanţi la proiect vor evolua pe scenă la Congresul European de Dramaterapie şi se va realiza şi un film documentar despre proiect.

 

Asociaţia HorsEmotion îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii unui număr de 10 copii instituționalizati care trăiesc cu dizabilități prin servicii de hipoterapie, terapie asistată de animale și terapie prin joacă.

 

Proiectul conceput de Asociaţia Română pentru Studiu şi Intervenţie în Traumă își propune utilizarea unor metode moderne de evaluare și terapii emoționale în combinație cu grupul de suport folosind tehnici expresive artistice pentru depistarea și terapia tulburărilor de dezvoltare ce apar la copiii instituționalizați care au suferit traume precoce de natură interpersonală.

 

Obiectivul proiectului Asociaţiei Prosperitas Vitae este recuperarea neuro-psiho-motorie a copilului cu dizabilități prin intervenție timpurie complexă și personalizată, atingerea nivelului de dezvoltare maxim posibil, și crearea bunăstării psihice la o vârstâ cât mai fragedă pentru cei 40 de copii incluşi în proiect.

 

Asociaţia Kozmutza Flóra îşi continuă activităţile proiectului din anul 2014 pentru 20 de copii. Scopul proiectului este de a îmbunătăți capacitățile motrice deficitare, de a dezvolta independența în apă și de toate zilele, prin activități țintite și ludice de acvaterapie, profitând de efectele benefice ale apei și înotului, și prin aceste experiențe pozitive dezvoltarea auto-evaluării, încrederii în sine și personalității copiilor participanți.

 

Asociația Lumina va aplica terapie prin joacă pentru copii care suferă de boli limitatoare de viaţă. Prin vizualizare creativă, poveşti terapeutice, stimulare tactilă şi senzorială, nisip kinetic şi „clown-therapy”, cei 17 copii înscrişi în proiect vor fi susţinuţi în in dezvoltarea lor emoţională, în depăşirea momentelor traumatice şi în dezvoltarea mecanismelor de coping şi gestionare a bolii.

 

Fundaţia de Abilitare Speranţa îşi propune să să continue intervenţia terapeutică prin muzică pentru copii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare din judeţul Timiş, urmărind dezvoltarea interacţiunii, facilitarea exprimării stărilor emoţionale, dezvoltarea comunicării și limbajului, dezvoltarea motricităţii şi îmbunătăţirea funcţiilor cognitive.

Comunicat de presa – Beneficiarii Programului MOL pentru sanatatea copiilor 2015

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author

Comentariile nu sunt permise.