Comunicat de presă: workshop „Învățăm să auzim cu implantul cohlear” – Iași, 7-8 nov 2015

0

Un nou atelier de formare a competenţelor de comunicare la copiii cu implant cohlear

Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” în parteneriat cu Cochlear România şi cu sprijinul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi a organizat în perioada 7 – 8 noiembrie un atelier informativ cu privire la formarea competențelor de comunicare la copiii cu implant cohlear* (IC). Evenimentul s-a adresat logopezilor, psihologilor şi cadrelor didactice implicate în procesul de reabilitare a copiilor cu o astfel de intervenţie.

Atelierul face parte din proiectul „Ascultă Viaţa” derulat de Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” în parteneriat cu Cochlear România şi cu sprijinul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.

Atelierul a fost susţinut de Victorija McDonell, coordonator reabilitare pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul firmei Cochlear, cu o experienţă de peste 30 de ani în reabilitarea copiilor cu implant cohlear şi lector la numeroase activităţi de pregătire a specialiştilor din acest domeniu. In cadrul atelierului, specialistii impreuna cu d-na McDonnell au dezbătut diverse teme precum: implantul cohlear ca singura soluție la hipoacuzia neurosenzorială profundă, importanța antrenamentului auditiv în cadrul procesului de reabilitare auditiv-verbală și procedee practice de efectuare a acestuia, formarea competențelor de comunicare la copiii purtători de implant cohlear, dar şi alte subiecte de interes pentru participanţi in vederea dezvoltarii know-how-ului si a abilitatilor logopedice in lucrul cu copiii cu implant cohlear.

Acest atelier s-a alăturat celorlalte activitati si demersuri organizate deja in cadrul proiectului „Ascultă Viaţa”, respectiv amenajarea cabinetului de logopedie al asociației, acreditarea și organizarea la Sibiu în luna august a cursului de specializare în reabilitarea copiilor cu implant cohlear pentru un număr de 20 de specialiști din întreaga țară, respectiv organizarea in luna octombrie 2015 a unui atelier la Iaşi pentru un număr de 18 specialişti din zona Moldovei.

Proiectul „Ascultă Viaţa” este finantat de Fundatia Orange cu suma de 131.685 de lei.

***

Despre Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața”

Asociația „Ascultă viața” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere gravă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociația „Ascultă viața” are 203 de membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniu. Misiunea Asociației „Ascultă viața” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia și oferi asistență, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială ale acestora.

Contact: Cosmin – Alexandru Brasov, e-mail : brasov.cosmin@gmail.com,

asociatiaascultaviata@gmail.com, website www.ascultaviata.ro; www.hipoacuzici.ro

 

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-profit specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

 

*Despre Implantul Cohlear

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.

Comentarii

comentarii

Distribuie.

About Author

Comentariile nu sunt permise.